Dawny spichlerz, zrujnowana obora, stara stodoła… Te luksusowe domy powstały w ruinach budynków gospodarczych

Nowoczesne domy mieszkalne ukryte w opuszczonych murach


O czym przeczytasz?

„Dom w ruinie” Willa ukryta w dawnym spichlerzu

Dom w dawnym spichlerzu

W miejscowości Jevíčko w czeskich Sudetach prywatni inwestorzy kupili teren dawnego gospodarstwa z okazałym przedwojennym budynkiem z czerwonej cegły. W czasach komunizmu budynek służył jako spichlerz, w latach 90. był w nim magazyn. Zaniedbane mury niszczały przez lata - to, co zostało z dawnego budynku było właściwie ruiną. Bryłę spichlerza postanowiono jednak ocalić. Architekci ze studia ORA rozważali różne możliwości, takie jak nowoczesna rozbudowa czy przywrócenie dawnego wyglądu ceglanego kolosa. Ostatecznie jednak zastosowano zaskakujące rozwiązanie. Ceglane mury pozostały w niemal nienaruszonym stanie „romantycznych ruin”. Zupełnie nowy dom powstał wewnątrz, schowany w środku monumentalnej skorupy.

Dom w dawnym spichlerzu

Dom w dawnym spichlerzu

Luksusowa, dwupiętrowa willa jest niezależnym budynkiem, z własnymi ścianami i oknami, które nie przylegają do murów spichlerza. Konstrukcje nie stykają się. Między nowym domem a pierwotną budowlą zachowana jest szczelina, która zapewnia wentylację. 

Okna nie zostały z rozmysłem dopasowane dokładnie do otworów w starej ścianie, więc gdzieniegdzie stara ściana „zagląda” do wnętrza. Nowy budynek natomiast „wygląda” miejscami przez otwory w dawnym murze. W ten sposób uzyskano „wizualne przeplatanie się dwóch światów”.

Projekt jest manifestem sposobu podejścia do starych budynków. Zdaniem architektów ze studia ORA nie trzeba ich burzyć ani w sposób dogmatyczny rekonstruować, aby nie tracić na autentyczności.

Dom w dawnym spichlerzu

Dom w dawnym spichlerzu

Nowy budynek spełnia wszystkie współczesne standardy energetyczne. Jest ekonomiczny i ekologiczny. Materiały, które pozostały po rozbiórce starego obiektu, znalazły nowe przeznaczenie. Na przykład zdrowe elementy drewnianej konstrukcji zostały wykorzystane przy budowie nowych stropów.

Dom w dawnym spichlerzu

Dom w dawnym spichlerzu

Dom w dawnym spichlerzu

Zdjęcia: BoysPlayNice o-r-a.cz

W otwartej przestrzeni na parterze domu znalazł się salon z zabytkowym piecem kaflowym, otwarta kuchnia i jadalnia. Schody prowadzą do zapewniających prywatność sypialni z łazienkami, na piętrze. Ze wszystkich okien rozciąga się kojący widok na spokojną okolicę.

Ogród wokół domu, do którego można wyjść przez rozsuwane przeszklone drzwi w strefie dziennej, został zaprojektowany tak, by stapiać się z otoczeniem i nie ingerować w krajobraz. W tym samym celu zrezygnowano z ogrodzenia wokół posesji. 

RD Stará Červená Voda. Rodzinny dom w murach starej stodoły

Dom Stará Červená Voda

Dom, który powstał w miejscowości Stará Červená Voda, również położonej w Sudetach na terenie Czech, to kwintesencja skromnej architektury tworzonej z szacunkiem dla lokalnej historii i krajobrazu. Projekt studia TRI.STRNAST dowodzi, że niewielkie i ekonomicze domy jednorodzinne również mogą zachwycać nieszablonowymi rozwiązaniami.  

Na działce stało wcześniej niszczejące gospodarstwo z domem, stodołą i stajnią. Kupiła je emerytowana para marząca o przeprowadzce na wieś, po życiu spędzonym w mieszkaniu w bloku. Małżeństwo ma czworo dorosłych dzieci i wnuki. Dawnego domu mieszkalnego niestety nie dało się uratować – był zbyt zniszczony. Budynek trzeba było rozebrać. Kamienie z rozbiórki posłużyły do budowy gabionowego ogrodzenia.

RD Stará Červená Voda

Nowy drewniany dom stanął pomiędzy kamiennymi ścianami dawnej stodoły. Zachowane granitowe mury to przykład tradycyjnego, lokalnego kamieniarstwa, który tym sposobem udało się ocalić. Nowy budynek dzieli od muru jedynie szczelina wentylacyjna.  

Przy budowie domu, o drewnianej konstrukcji, zastosowano ekologiczne metody, takie jak izolacja z celulozy czy „oddychający” tynk gliniany.  Z zewnątrz dom pokryto opalanymi deskami świerkowymi. To naturalna metoda ochrony elewacji pochodząca z Japonii (shou sugi ban).

RD Stará Červená Voda

RD Stará Červená Voda

RD Stará Červená Voda

Powierzchnia domu to 66 m2. Parter, na którym znalazły się przedpokój, salon z jadalnią i kuchnią, sypialnia, łazienka oraz pomieszczenie gospodarcze, zajmują gospodarze. Z pokoju dziennego jest wyjście na betonowy taras. Otwarte poddasze mieszkalne zostało przeznaczone dla gości – przede wszystkim dzieci z rodzinami. Ponieważ w pobliżu znajduje się teren narciarski Ramzová, w domu znalazło się również miejsce do przechowywania nart i innego sprzętu sportowego.

RD Stará Červená Voda

RD Stará Červená Voda

Zdjęcia: Lukáš Ildža tri.strnast.com

Na działce stanął również drewniany budynek na garaż i warsztat-pracownię, z oryginalnym okrągłym oknem, połączony z domem betonowym dziedzińcem, a także osobne pomieszczenie gospodarcze. Z myślą o wnuczętach przed domem wymurowano niewielki basen. 

The Parchment Works House. Nowoczesny dom w ruinach obory

The Parchment Works House

The Parchment Works House to niezwykły dom jednorodzinny, który powstał w miejscowości Northamptonshire w Wielkiej Brytanii. Budynek wkomponowano częściowo w pozostałości XVII-wiecznej obory i przylegających do nich ruin dawnej fabryki papieru. Zrujnowane budynki są połączone z zabytkowym wiktoriańskim domem. Nowy dom scalający wszystkie te elementy zaprojektowało studio Will Gamble Architects.

Ten nietypowy dom dla rodziny łączy stare, częściowo zburzone, ceglane mury ze szkłem i nowoczesną architekturą. The Parchment Works House to „budynek w budynku” - dwie lekkie bryły zostały „delikatnie wstawione” w murowane ściany, które chciano zachować. Duże, panoramiczne okna zespajają ruiny ścian w całość, nie zaburzając ich pierwotnego wyglądu. Do budowy użyto lokalnych materiałów, głównie z odzysku, jak dąb oraz regenerowana cegła. Panele ze stali kortenowej nad oknami nawiązują kolorystycznie do barwy historycznych cegieł.

The Parchment Works House

The Parchment Works House

The Parchment Works House

The Parchment Works House

Architekci postanowili nie wyburzać ani nie przesuwać ścian - właścicielowi domu również zależało, by jak najlepiej zachować zastaną architekturę. Wewnątrz ruin powstał dom jednorodzinny o otwartym planie z salonem, kuchnią oraz jadalnią z widokiem na ogród. Jedynymi pomieszczeniami oddzielonymi od pozostałych są sypialnie i łazienka. Wszystkie pomieszczenia zostały zaprojektowane tak, by wykorzystywać historyczne ściany, bez konieczności ich wyburzania.

The Parchment Works House

The Parchment Works House

Przy budowie wykorzystano stare belki nośne oraz drewniane konstrukcje z rozebranego dachu XVII-wiecznej obory. Konsekwentnie zaprojektowana kuchnia jest również przykładem przemyślanej nowoczesnej ingerencji w historyczny kontekst.

The Parchment Works House

The Parchment Works House

The Parchment Works House

Zdjęcia: Johan Dehlin willgamblearchitects.com

Advertisement
Advertisement

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

SmartHome oczami dzieci - wymarzony pokój

O jakim pokoju marzą dzieci? Przyjrzymy się bliżej inteligentnemu oświetleniu i sprawdzimy jak dzieci same zmieniają pokój w krainę marzeń. SmartHome w Komputroniku. http://Komputronik-SmartHome

Advertisement