Shelf cooking, czyli sprawdź, co masz na półce i gotuj! [Zielony weekend]

Shelf cooking, czyli w wolnym tłumaczeniu “gotowanie z produktów dostępnych na półce” to sposób na wprowadzenie filozofii less waste w Twoim domu już dzisiaj. Nie jest trudne i pozwala rozwinąć kulinarną kreatywność.


O czym przeczytasz?

Shelf cooking - co to jest

Marnowanie żywności to problem, który możesz pomóc rozwiązać

Z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa wynika, że rokrocznie na całej planecie marnowanych jest 1,3 miliarda ton żywności. Liczba ta jest na tyle abstrakcyjna, że warto ją umiejscowić w kontekście. 1,3 miliarda ton stanowi aż ⅓ światowej produkcji pożywienia! W Polsce w koszu ląduje około 9 milionów ton jedzenia, co przekłada się na ok. 250 kilogramów na osobę. 

Wiadomości te są przytłaczające, ale nie mamy związanych rąk. Wprowadzenie kilku prostych zmian w gospodarowaniu żywnością we własnym domu przynosi realne efekty. Dzisiaj wraz z Magdą Niemyjską chciałabym Ci opowiedzieć, czym jest shelf cooking.

Shelf cooking - co to takiego?

Shelf cooking to rozwiązanie, które jest nie tylko ekologiczne, ale także ekonomiczne i pozytywnie wpływa na wydatki domowe. To, co uda nam się zaoszczędzić na rozsądnym gospodarowaniu jedzeniem, przekładamy na kupowanie produktów spożywczych lepszej jakości - mówi Magda Niemyjska, od lat prowadząca domową kuchnię zgodnie z ideą shelf cooking. - Shelf cooking to jednak nie tylko to, co ja biorę z tej półki, ale też to, co na nią kładę - kontynuuje. 

Rozsądne gospodarowanie żywnością zakłada więc planowanie, jednak nie jest to tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Przygotowanie pierwszego planu posiłków wymaga zrobienia małej “inwentaryzacji” produktów, które mamy w domu. Następnie zastanowienia się, co z nich możemy przygotować oraz ewentualnie dokupienia produktów, które są niezbędne do uzupełnienia domowych zapasów. Shelf cooking zachęca jednak do kreatywności i szukania nowych rozwiązań - niekoniecznie zakupów.

Kreatywność idzie w parze z less waste

Mogę kupić gotową mąkę gryczaną lub owsianą, albo zblendować kaszę i płatki. W ten sposób uzyskam ten sam produkt, ale dużo taniej. Mogę też modyfikować przepisy i na przykład mąkę ryżową wymienić na ziemniaczaną, która będzie spełniać tę samą rolę. Dzięki temu nie muszę wydawać dodatkowych pieniędzy na egzotyczny produkt, którego nie będę używać.

Shelf cooking wpisuje się w ideologię less waste, ponieważ zachęca do maksymalnego wykorzystywania produktów spożywczych. Przykładowo Magda zamiast wyrzucać obierki z jabłek, nastawia na nich ocet jabłkowy lub gotuje kompot.

Ten typ gospodarowania jedzeniem to dla mnie możliwość żeby zwiększyc ilość smaków i wymyślać coraz to nowe dania. Dzięki temu u nas w kuchni nigdy nie jest nudno. Z tej perspektywy shelf cooking jest też przygodą, sposobem na nauczenie dzieci i samego siebie nowych smaków i konsystencji - zachęca Magda.

Jak wprowadzić shelf cooking w Twoim domu?

1. Planuj posiłki. W internecie dostępne są gotowe planery z jadłospisami na cały tydzień. Możesz też przygotować sobie samodzielnie kilka zestawów ulubionych dań i je dowolnie zamieniać. Plusem planowania posiłków jest również to, że nie musisz codziennie zastanawiać się nad tym, co ugotować.

Planuj zakupy - nie marnuj żywności

2. Na zakupy idź zawsze z listą. Unikniesz kupowania produktów, których nie potrzebujesz.

3. Czytaj uważnie etykiety. 29% żywności w Polsce marnuje się, ponieważ zostaje przekroczony termin przydatności do spożycia. 

4. Przechowuj mądrze. Estetyczne pudełka, słoiki, pojemniki nie tylko pięknie wyglądają, ale również są rewelacyjnym wsparciem w długoterminowym przechowywaniu produktów sypkich. Regularnie sprzątaj lodówkę i sprawdź w instrukcji obsługi, na których półkach producent rekomenduje przechowywanie poszczególnych typów produktów.

Dziel się jedzeniem, którego masz za dużo

5. Ugotowałeś za dużo? Część posiłku możesz przechować w zamrażarce lub podarować znajomym. W większości polskich miast funkcjonują również inicjatywy społeczne propagujące ideę dzielenia się jedzeniem (foodsharing). Warunkiem uczestnictwa jest jedynie dostarczenie żywności - oczywiście bezpiecznej i zdatnej do spożycia.

Shelf cooking nie jest ideą nową - nasze babcie praktykowały ten sposób gospodarowania żywnością każdego dnia. Dostęp do olbrzymiej ilości produktów spożywczych, pośpiech i styl życia oddaliły nas od niego. Na całe szczęście, powrót do zrównoważonego gotowania wcale nie jest taki trudny. To co dzisiaj przygotujesz na obiad?

 

Zielony weekend to seria artykułów, w których podpowiadam, jak wprowadzić w Twoim domu filozofię less waste. Przybliżam też różne pojęcia związane z ekologią i rozmawiam z osobami, dla których życie w zgodzie ze środowiskiem jest szczególnie ważne.

Artykuły, które mogą Cię zainteresować