Marnowanie żywności to problem, ktundefinedry możesz pomundefinedc rozwiązać
Z danych Organizacji Narodundefinedw Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa wynika, że rokrocznie na całej planecie marnowanych jest 1,3 miliarda ton żywności. Liczba ta jest na tyle abstrakcyjna, że warto ją umiejscowić w kontekście. 1,3 miliarda ton stanowi aż ⅓ światowej produkcji pożywienia! W Polsce w koszu ląduje około 9 milionundefinedw ton jedzenia, co przekłada się na ok. 250 kilogramundefinedw na osobę.
Wiadomości te są przytłaczające, ale nie mamy związanych rąk. Wprowadzenie kilku prostych zmian w gospodarowaniu żywnością we własnym domu przynosi realne efekty. Dzisiaj wraz z Magdą Niemyjską chciałabym Ci opowiedzieć, czym jest shelf cooking.
Shelf cooking - co to takiego?
Shelf cooking to rozwiązanie, ktundefinedre jest nie tylko ekologiczne, ale także ekonomiczne i pozytywnie wpływa na wydatki domowe. To, co uda nam się zaoszczędzić na rozsądnym gospodarowaniu jedzeniem, przekładamy na kupowanie produktundefinedw spożywczych lepszej jakości - mundefinedwi Magda Niemyjska, od lat prowadząca domową kuchnię zgodnie z ideą shelf cooking. - Shelf cooking to jednak nie tylko to, co ja biorę z tej pundefinedłki, ale też to, co na nią kładę - kontynuuje.
Rozsądne gospodarowanie żywnością zakłada więc planowanie, jednak nie jest to tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Przygotowanie pierwszego planu posiłkundefinedw wymaga zrobienia małej undefinedinwentaryzacjiundefined produktundefinedw, ktundefinedre mamy w domu. Następnie zastanowienia się, co z nich możemy przygotować oraz ewentualnie dokupienia produktundefinedw, ktundefinedre są niezbędne do uzupełnienia domowych zapasundefinedw. Shelf cooking zachęca jednak do kreatywności i szukania nowych rozwiązań - niekoniecznie zakupundefinedw.
Mogę kupić gotową mąkę gryczaną lub owsianą, albo zblendować kaszę i płatki. W ten sposundefinedb uzyskam ten sam produkt, ale dużo taniej. Mogę też modyfikować przepisy i na przykład mąkę ryżową wymienić na ziemniaczaną, ktundefinedra będzie spełniać tę samą rolę. Dzięki temu nie muszę wydawać dodatkowych pieniędzy na egzotyczny produkt, ktundefinedrego nie będę używać.
Shelf cooking wpisuje się w ideologię less waste, ponieważ zachęca do maksymalnego wykorzystywania produktundefinedw spożywczych. Przykładowo Magda zamiast wyrzucać obierki z jabłek, nastawia na nich ocet jabłkowy lub gotuje kompot.
Ten typ gospodarowania jedzeniem to dla mnie możliwość żeby zwiększyc ilość smakundefinedw i wymyślać coraz to nowe dania. Dzięki temu u nas w kuchni nigdy nie jest nudno. Z tej perspektywy shelf cooking jest też przygodą, sposobem na nauczenie dzieci i samego siebie nowych smakundefinedw i konsystencji - zachęca Magda.
Jak wprowadzić shelf cooking w Twoim domu?
1. Planuj posiłki. W internecie dostępne są gotowe planery z jadłospisami na cały tydzień. Możesz też przygotować sobie samodzielnie kilka zestawundefinedw ulubionych dań i je dowolnie zamieniać. Plusem planowania posiłkundefinedw jest rundefinedwnież to, że nie musisz codziennie zastanawiać się nad tym, co ugotować.
2. Na zakupy idź zawsze z listą. Unikniesz kupowania produktundefinedw, ktundefinedrych nie potrzebujesz.
3. Czytaj uważnie etykiety. 29% żywności w Polsce marnuje się, ponieważ zostaje przekroczony termin przydatności do spożycia.
4. Przechowuj mądrze. Estetyczne pudełka, słoiki, pojemniki nie tylko pięknie wyglądają, ale rundefinedwnież są rewelacyjnym wsparciem w długoterminowym przechowywaniu produktundefinedw sypkich. Regularnie sprzątaj lodundefinedwkę i sprawdź w instrukcji obsługi, na ktundefinedrych pundefinedłkach producent rekomenduje przechowywanie poszczegundefinedlnych typundefinedw produktundefinedw.
5. Ugotowałeś za dużo? Część posiłku możesz przechować w zamrażarce lub podarować znajomym. W większości polskich miast funkcjonują rundefinedwnież inicjatywy społeczne propagujące ideę dzielenia się jedzeniem (foodsharing). Warunkiem uczestnictwa jest jedynie dostarczenie żywności - oczywiście bezpiecznej i zdatnej do spożycia.
Shelf cooking nie jest ideą nową - nasze babcie praktykowały ten sposundefinedb gospodarowania żywnością każdego dnia. Dostęp do olbrzymiej ilości produktundefinedw spożywczych, pośpiech i styl życia oddaliły nas od niego. Na całe szczęście, powrundefinedt do zrundefinedwnoważonego gotowania wcale nie jest taki trudny. To co dzisiaj przygotujesz na obiad?
Zielony weekend to seria artykułundefinedw, w ktundefinedrych podpowiadam, jak wprowadzić w Twoim domu filozofię less waste. Przybliżam też rundefinedżne pojęcia związane z ekologią i rozmawiam z osobami, dla ktundefinedrych życie w zgodzie ze środowiskiem jest szczegundefinedlnie ważne.