Shelf cooking, czyli sprawdź, co masz na półce i gotuj! [Zielony weekend]

Shelf cooking, czyli w wolnym tłumaczeniu “gotowanie z produktów dostępnych na półce” to sposób na wprowadzenie filozofii less waste w Twoim domu już dzisiaj. Nie jest trudne i pozwala rozwinąć kulinarną kreatywność.


O czym przeczytasz?

Shelf cooking - co to jest

Marnowanie żywności to problem, ktundefinedry możesz pomundefinedc rozwiązać

Z danych Organizacji Narodundefinedw Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa wynika, że rokrocznie na całej planecie marnowanych jest 1,3 miliarda ton żywności. Liczba ta jest na tyle abstrakcyjna, że warto ją umiejscowić w kontekście. 1,3 miliarda ton stanowi aż ⅓ światowej produkcji pożywienia! W Polsce w koszu ląduje około 9 milionundefinedw ton jedzenia, co przekłada się na ok. 250 kilogramundefinedw na osobę.

Wiadomości te są przytłaczające, ale nie mamy związanych rąk. Wprowadzenie kilku prostych zmian w gospodarowaniu żywnością we własnym domu przynosi realne efekty. Dzisiaj wraz z Magdą Niemyjską chciałabym Ci opowiedzieć, czym jest shelf cooking.

Shelf cooking - co to takiego?

Shelf cooking to rozwiązanie, ktundefinedre jest nie tylko ekologiczne, ale także ekonomiczne i pozytywnie wpływa na wydatki domowe. To, co uda nam się zaoszczędzić na rozsądnym gospodarowaniu jedzeniem, przekładamy na kupowanie produktundefinedw spożywczych lepszej jakości - mundefinedwi Magda Niemyjska, od lat prowadząca domową kuchnię zgodnie z ideą shelf cooking. - Shelf cooking to jednak nie tylko to, co ja biorę z tej pundefinedłki, ale też to, co na nią kładę - kontynuuje.

Rozsądne gospodarowanie żywnością zakłada więc planowanie, jednak nie jest to tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Przygotowanie pierwszego planu posiłkundefinedw wymaga zrobienia małej undefinedinwentaryzacjiundefined produktundefinedw, ktundefinedre mamy w domu. Następnie zastanowienia się, co z nich możemy przygotować oraz ewentualnie dokupienia produktundefinedw, ktundefinedre są niezbędne do uzupełnienia domowych zapasundefinedw. Shelf cooking zachęca jednak do kreatywności i szukania nowych rozwiązań - niekoniecznie zakupundefinedw.

Kreatywność idzie w parze z less waste

Mogę kupić gotową mąkę gryczaną lub owsianą, albo zblendować kaszę i płatki. W ten sposundefinedb uzyskam ten sam produkt, ale dużo taniej. Mogę też modyfikować przepisy i na przykład mąkę ryżową wymienić na ziemniaczaną, ktundefinedra będzie spełniać tę samą rolę. Dzięki temu nie muszę wydawać dodatkowych pieniędzy na egzotyczny produkt, ktundefinedrego nie będę używać.

Shelf cooking wpisuje się w ideologię less waste, ponieważ zachęca do maksymalnego wykorzystywania produktundefinedw spożywczych. Przykładowo Magda zamiast wyrzucać obierki z jabłek, nastawia na nich ocet jabłkowy lub gotuje kompot.

Ten typ gospodarowania jedzeniem to dla mnie możliwość żeby zwiększyc ilość smakundefinedw i wymyślać coraz to nowe dania. Dzięki temu u nas w kuchni nigdy nie jest nudno. Z tej perspektywy shelf cooking jest też przygodą, sposobem na nauczenie dzieci i samego siebie nowych smakundefinedw i konsystencji - zachęca Magda.

Jak wprowadzić shelf cooking w Twoim domu?

1. Planuj posiłki. W internecie dostępne są gotowe planery z jadłospisami na cały tydzień. Możesz też przygotować sobie samodzielnie kilka zestawundefinedw ulubionych dań i je dowolnie zamieniać. Plusem planowania posiłkundefinedw jest rundefinedwnież to, że nie musisz codziennie zastanawiać się nad tym, co ugotować.

Planuj zakupy - nie marnuj żywności

2. Na zakupy idź zawsze z listą. Unikniesz kupowania produktundefinedw, ktundefinedrych nie potrzebujesz.

3. Czytaj uważnie etykiety. 29% żywności w Polsce marnuje się, ponieważ zostaje przekroczony termin przydatności do spożycia.

4. Przechowuj mądrze. Estetyczne pudełka, słoiki, pojemniki nie tylko pięknie wyglądają, ale rundefinedwnież są rewelacyjnym wsparciem w długoterminowym przechowywaniu produktundefinedw sypkich. Regularnie sprzątaj lodundefinedwkę i sprawdź w instrukcji obsługi, na ktundefinedrych pundefinedłkach producent rekomenduje przechowywanie poszczegundefinedlnych typundefinedw produktundefinedw.

Dziel się jedzeniem, ktundefinedrego masz za dużo

5. Ugotowałeś za dużo? Część posiłku możesz przechować w zamrażarce lub podarować znajomym. W większości polskich miast funkcjonują rundefinedwnież inicjatywy społeczne propagujące ideę dzielenia się jedzeniem (foodsharing). Warunkiem uczestnictwa jest jedynie dostarczenie żywności - oczywiście bezpiecznej i zdatnej do spożycia.

Shelf cooking nie jest ideą nową - nasze babcie praktykowały ten sposundefinedb gospodarowania żywnością każdego dnia. Dostęp do olbrzymiej ilości produktundefinedw spożywczych, pośpiech i styl życia oddaliły nas od niego. Na całe szczęście, powrundefinedt do zrundefinedwnoważonego gotowania wcale nie jest taki trudny. To co dzisiaj przygotujesz na obiad?

Zielony weekend to seria artykułundefinedw, w ktundefinedrych podpowiadam, jak wprowadzić w Twoim domu filozofię less waste. Przybliżam też rundefinedżne pojęcia związane z ekologią i rozmawiam z osobami, dla ktundefinedrych życie w zgodzie ze środowiskiem jest szczegundefinedlnie ważne.

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Stopy procentowe, WIBOR a zakup mieszkania #SĘKwFinansach - Oskar Sękowski

Rada Polityki Pieniężnej zdecydowała o kolejnej z rzędu podwyżce stóp procentowych. Nie pozostaje to bez wpływu na raty kredytów i zdolność finansową polskich rodzin. Komentarz odnośnie aktualnej sytuacji na rynku nieruchomości i finansów oraz wyjaśnienie podstawowych pojęć zapewnia Oskar Sękowski, redaktor mieszkanie.pl i analityk branżowy. Zapraszamy na 1 odc. nowej serii!