Już niebawem na naszych stołach pojawi się mundefinedstwo pyszności, zanim jednak zasiądziemy do wigilijnej kolacji, pamiętajmy, by nie przesadzić z ilością przygotowanego jedzenia. Dziś zalecenie: "mierzmy siły na zamiary" nabiera szczegundefinedlnego znaczenia.
Jedenaste: Nie wyrzucaj
Być może miałeś już okazję przeczytać o nowej kampanii IKEA przeciw marnotrawieniu żywności. Jeśli nie, przypominamy: Zaskakująca świąteczna reklama IKEA. Czytaj undefinedundefined
Tym razem, tę kwestię podnosi Instytut Ochrony Środowiska - Państwowy Instytut Badawczy (IOŚ-PIB), ktundefinedry realizuje projekt Klimada 2.0.
- Jak wynika z raportu undefinedKonsumenci a gospodarka obiegu zamkniętegoundefined, aż 40 proc. badanych kupuje więcej, niż naprawdę potrzebuje. Dotyczy to nie tylko dundefinedbr konsumenckich, ale rundefinedwnież jedzenia, co jest szczegundefinedlnie widoczne w okresie świątecznym. Chcąc dobrze ugościć najbliższych, najczęściej przeszacowujemy ilość planowanego jedzenia i robimy zbyt duże zakupy. Polskie gospodarstwo domowe wyrzuca tygodniowo średnio 4 kg jedzenia, co w skali kraju daje blisko 3 mln ton rocznie. To tak, jakby w każdej sekundzie polscy konsumenci wyrzucali do śmieci 92 kg jedzenia, czyli 184 bochenki chleba. To marnotrawstwo w czystej postaci - komentuje dr inż. Krystian Szczepański, dyrektor IOŚ-PIB.
Kupuj z listą, porządkuj z głową, nakładaj niewiele
Co zrobić, by jedzenie nie lądowało w koszach na śmieci? Oto kilka wskazundefinedwek:
* Przed zakupami sporządźmy listę, ktundefinedrej będziemy się trzymać niezależnie od kuszących nas niskich cen i okazji specjalnych w sklepach.
* Robiąc porządki, warto wziąć pod uwagę rundefinedwnież szafki w kuchni i lodundefinedwkę, zwracając szczegundefinedlną uwagę na ich organizację. Przy porządkowaniu artykułundefinedw spożywczych warto stosować zasadę FIFO, czyli undefinedpierwsze weszło, pierwsze wyszłoundefined. W ten sposundefinedb zminimalizujemy ryzyko przeterminowania produktundefinedw.
* Ważne jest rundefinedwnież zwracanie uwagi na określenia terminundefinedw ważności, umieszczonych na opakowaniach undefined undefinednajlepiej spożyć przedundefined i undefinednależy spożyć doundefined, to nie to samo. Pierwsze z nich określa tzw. datę minimalnej trwałości. Minimalnej, czyli nie ostatecznej. Oznacza to, że dobrze przechowywany produkt nawet krundefinedtko "po terminie" nie ulega zepsuciu, a może jedynie zmienić się jego konsystencja czy też kolor. Warto takiej żywności dać szansę. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku terminu przydatności do spożycia poprzedzonego określeniem undefinednależy spożyć doundefined, ktundefinedry wskazuje, do kiedy spożycie danego produktu jest bezpieczne.
* Samo serwowanie potraw rundefinedwnież ma znaczenie. Wydając posiłek, warto nakładać gościom mniejsze porcje albo zasugerować im samodzielne nałożenie. W ten sposundefinedb unikniemy niedojedzonych resztek, ktundefinedre trafią do kosza.
Jadłodzielnia, a nie śmietnik
Jeśli - mimo dobrego planu - po świętach pozostało nam jedzenie, rozdajmy je zaproszonym gościom albo zamroźmy. Możemy też podzielić się posiłkiem z potrzebującymi, oddając jedzenie w ramach akcji zbierania żywności, organizowanych np. przez banki żywności bądź do lokalnej jadłodzielni.