Niech to będą święta bez "wyrzutów" - tym razem przed marnotrawieniem jedzenia przestrzega Instytut Ochrony Środowiska.

Ostatnio ze świąteczną kampanią przeciw wyrzucaniu żywności wystartowała IKEA.


O czym przeczytasz?

Nie wyrzucaj jedzenia!

Już niebawem na naszych stołach pojawi się mundefinedstwo pyszności, zanim jednak zasiądziemy do wigilijnej kolacji, pamiętajmy, by nie przesadzić z ilością przygotowanego jedzenia. Dziś zalecenie: "mierzmy siły na zamiary" nabiera szczegundefinedlnego znaczenia.

Jedenaste: Nie wyrzucaj

Być może miałeś już okazję przeczytać o nowej kampanii IKEA przeciw marnotrawieniu żywności. Jeśli nie, przypominamy: Zaskakująca świąteczna reklama IKEA. Czytaj undefinedundefined

Tym razem, tę kwestię podnosi Instytut Ochrony Środowiska - Państwowy Instytut Badawczy (IOŚ-PIB), ktundefinedry realizuje projekt Klimada 2.0.

- Jak wynika z raportu undefinedKonsumenci a gospodarka obiegu zamkniętegoundefined, aż 40 proc. badanych kupuje więcej, niż naprawdę potrzebuje. Dotyczy to nie tylko dundefinedbr konsumenckich, ale rundefinedwnież jedzenia, co jest szczegundefinedlnie widoczne w okresie świątecznym. Chcąc dobrze ugościć najbliższych, najczęściej przeszacowujemy ilość planowanego jedzenia i robimy zbyt duże zakupy. Polskie gospodarstwo domowe wyrzuca tygodniowo średnio 4 kg jedzenia, co w skali kraju daje blisko 3 mln ton rocznie. To tak, jakby w każdej sekundzie polscy konsumenci wyrzucali do śmieci 92 kg jedzenia, czyli 184 bochenki chleba. To marnotrawstwo w czystej postaci - komentuje dr inż. Krystian Szczepański, dyrektor IOŚ-PIB.

Kupuj z listą, porządkuj z głową, nakładaj niewiele

Co zrobić, by jedzenie nie lądowało w koszach na śmieci? Oto kilka wskazundefinedwek:

* Przed zakupami sporządźmy listę, ktundefinedrej będziemy się trzymać niezależnie od kuszących nas niskich cen i okazji specjalnych w sklepach.

* Robiąc porządki, warto wziąć pod uwagę rundefinedwnież szafki w kuchni i lodundefinedwkę, zwracając szczegundefinedlną uwagę na ich organizację. Przy porządkowaniu artykułundefinedw spożywczych warto stosować zasadę FIFO, czyli undefinedpierwsze weszło, pierwsze wyszłoundefined. W ten sposundefinedb zminimalizujemy ryzyko przeterminowania produktundefinedw.

* Ważne jest rundefinedwnież zwracanie uwagi na określenia terminundefinedw ważności, umieszczonych na opakowaniach undefined undefinednajlepiej spożyć przedundefined i undefinednależy spożyć doundefined, to nie to samo. Pierwsze z nich określa tzw. datę minimalnej trwałości. Minimalnej, czyli nie ostatecznej. Oznacza to, że dobrze przechowywany produkt nawet krundefinedtko "po terminie" nie ulega zepsuciu, a może jedynie zmienić się jego konsystencja czy też kolor. Warto takiej żywności dać szansę. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku terminu przydatności do spożycia poprzedzonego określeniem undefinednależy spożyć doundefined, ktundefinedry wskazuje, do kiedy spożycie danego produktu jest bezpieczne.

* Samo serwowanie potraw rundefinedwnież ma znaczenie. Wydając posiłek, warto nakładać gościom mniejsze porcje albo zasugerować im samodzielne nałożenie. W ten sposundefinedb unikniemy niedojedzonych resztek, ktundefinedre trafią do kosza.

Jadłodzielnia, a nie śmietnik

Jeśli - mimo dobrego planu - po świętach pozostało nam jedzenie, rozdajmy je zaproszonym gościom albo zamroźmy. Możemy też podzielić się posiłkiem z potrzebującymi, oddając jedzenie w ramach akcji zbierania żywności, organizowanych np. przez banki żywności bądź do lokalnej jadłodzielni.

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Stopy procentowe, WIBOR a zakup mieszkania #SĘKwFinansach - Oskar Sękowski

Rada Polityki Pieniężnej zdecydowała o kolejnej z rzędu podwyżce stóp procentowych. Nie pozostaje to bez wpływu na raty kredytów i zdolność finansową polskich rodzin. Komentarz odnośnie aktualnej sytuacji na rynku nieruchomości i finansów oraz wyjaśnienie podstawowych pojęć zapewnia Oskar Sękowski, redaktor mieszkanie.pl i analityk branżowy. Zapraszamy na 1 odc. nowej serii!