Z roku na rok w centrum Gdyni przybywa ciekawych lokali gastronomicznych i godnych uwagi wnętrz. Ideą konkursu, w ktundefinedrego jury zasiadają architekci oraz m.in. dyrektor Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego oraz Plastyk Miasta z Urzędu Miasta Gdyni, jest undefineddziałanie na rzecz poprawy jakości przestrzeni publicznej, wsparcie lokalnej społeczności oraz promowanie inicjatyw miastotwundefinedrczychundefined. Nominowane lokale to miejsca, ktundefinedre pozytywnie zmieniają miasto.
Luis Mexicantina to kolejne przedsięwzięcie twundefinedrcundefinedw znanych gdyńskich lokali: Śrundefineddmieścia, Serio i Haosu. Wnętrze restauracji to efekt wspundefinedłpracy z architektami Maciejem Ryniewiczem i Rafałem Kaletowskim, odpowiedzialnymi rundefinedwnież za identyfikację wizualną lokalu.
Nagroda głundefinedwna w konkursie została w tym roku przyznana jednogłośnie. Jurorzy docenili spundefinedjną koncepcję i myślenie o wizerunku miejsca jako o całości. W projektowaniu liczy się zarundefinedwno ogundefinedlne wrażenie, jak i najdrobniejsze szczegundefinedły. Kapituła zwrundefinedciła uwagę na niestandardowe podejście do tematu przewodniego wnętrza, czyli nawiązań do kultury meksykańskiej. Architekci nie zastosowali typowych motywundefinedw odnoszących się do folkloru. Postanowili zainspirować się meksykańskim modernizmem, w tym przede wszystkim twundefinedrczością Luisa Barragana. Dzięki temu koncepcja wnętrza doskonale wpisała się w architekturę modernistycznej kamienicy z lat 30., znajdującej się bezpośrednio na Gdyńskim Szlaku Modernizmu, co rundefinedwnież nie uszło uwadze jury.
Uchwycenie atmosfery Meksyku, bez dosłownych nawiązań do kultury ludowej tego kraju, udało się w Luis Mexicantina dzięki grze starannie dobranych kolorundefinedw i faktur oraz roślinności. Dzięki temu wnętrze nie przytłacza i stanowi doskonałe tło dla serwowanych w lokalu potraw i koktajli. Niezwykły klimat i nastrundefinedj bistro zawdzięcza także jedzeniu, w ktundefinedrym tkwi prawdziwa magia tego miejsca.
Restauracja serwuje smaczną, barwną i aromatyczną kuchnię meksykańską. Zjemy tam zarundefinedwno tacos, quesadillas, buritos, jak i słodkie churosy. Autorskie coctaile w latynoskim stylu, oparte są na jednej z największych kolekcji tequili, mezcali i sotoli w Polsce. Wśrundefinedd ciekawych pozycji w karcie znajdziemy np. słodki i orzeźwiający Brown na bazie Tequili Sierra Anejo z likierem z orzechundefinedw laskowych, Ardbegiem, kajmakiem i marakują. Popularna Frozen Margarita może natomiast smakować rabarbarem, bananem lub kawą. Jeżeli wnętrze Luis Mexicantina Was zainspirowało, a opisy potraw zachęciły wasze kubki smakowe, warto, będąc w okolicy, odwiedzić tę atrakcyjną miejscundefinedwkę na mapie Gdyni.
Zdjęcia: materiały prasowe