Linia podziału. Apartament w Krakowie - wnętrze pełne kontrastów

Szyk w stylu glamour, surowy beton i wyraźne podziały w mieszkaniu projektu Karola Cieplińskiego ze studia Blackhaus

Geometry apartment Blackhaus Karol Ciepliński

Apartament znajduje się na pierwszym piętrze nowoczesnej kamienicy na obrzeżach Starego Miasta w Krakowie. Mieszkanie należy do młodego małżeństwa i jest dla właścicieli pierwszym wspólnie urządzanym lokum. Projekt wnętrza powierzono architektowi Karolowi Cieplińskiemu prowadzącemu studio Blackhaus. Wyzwaniem okazało się pogodzenie w jednym wnętrzu różnych estetyk, tak, aby końcowy efekt był zgodny z upodobaniami obojga gospodarzy.

Geometry apartment Blackhaus Karol CieplińskiGeometry apartment Blackhaus Karol Ciepliński

Właściciele mieszkania kupili nieruchomość w czasie, gdy budynek powstawał. Widząc żelbetowe stropy w swoim przyszłym apartamencie, postanowili pozostawić je w stanie surowym, bez pokrywania tynkiem. Betonowy sufit w strefie dziennej oraz w sypialni kontrastuje z przytulnym i szykownym wystrojem, dodaje wnętrzu nieco loftowego charakteru, porządkuje i zamyka przestrzeń.

Geometry apartment Blackhaus Karol Ciepliński

Geometry apartment Blackhaus Karol Ciepliński

Apartament ma 53m2 powierzchni i oryginalnie znajdowały się w nim trzy osobne pokoje, łazienka oraz korytarz. Właściciele chcieli, by przestrzeń była jak najbardziej otwarta. Dlatego podział funkcjonalny został całkowicie zmieniony. Wszystkie ściany działowe zostały wyburzone i zbudowane od nowa. W miejscu przedpokoju pojawiła się kuchnia oraz wbudowane szafy na odzież wierzchnią. Salon połączono z kuchnią i jadalnią, jednak choć znajdują się w jednym pomieszczeniu, zostały rozdzielone w inny sposób.

Geometry apartment Blackhaus Karol Ciepliński

Geometry apartment Blackhaus Karol Ciepliński

Geometry apartment Blackhaus Karol Ciepliński

Głównym zabiegiem stylistycznym projektu stał się wyraźny podział wizualny przestrzeni dziennej. Precyzyjna linia podziału wyznacza dwie strefy o zupełnie odmiennym charakterze, które przystają do siebie niemal jak dwa różne wnętrza zestawione na fotografii. Ten „konsekwentny geometryczny podział przestrzeni” sprawił, że projekt zyskał miano geometry apartment.

W całym projekcie dużą uwagę przyłożono do detali i sposobu łączenia materiałów. Podłogę w kuchni wyłożono włoskimi płytkami o pięknym rysunku marmuru carrara, które szerokością dokładnie odpowiadają rzędom dębowych desek parkietu ułożonego w salonie we wzór francuskiej jodełki. Sufit podwieszany nad strefą kuchenną od betonowego stropu oddziela niewidoczna szczelina, która pozwoliła dyskretnie ukryć wszelkie przewody elektryczne. W całym mieszkaniu zastosowano tzw. ukryte drzwi wewnętrzne - bez ościeżnic czy widocznych zawiasów oraz ukryte - zlicowane ze ścianą listwy przypodłogowe. Dzięki takim zabiegom optyczne linie podziałów są jeszcze lepiej widoczne. Szafki w zabudowie kuchennej mają jednolitą, gładką powierzchnię i są pozbawione uchwytów.

Geometry apartment Blackhaus Karol Ciepliński

Geometry apartment Blackhaus Karol Ciepliński

Industrialny charakter wnętrza złagodzono zestawiając surowość betonu z miękkością welurowych obić i tekstyliów. W salonie i sypialni ściany zdobią wzorzyste tapety. Z minimalistyczną bielą kontrastują czerń, kolor indygo i złoto. Na ażurowym, stalowym regale w pokoju dziennym, lakierowanym na złoto matowym lakierem, wyeksponowano talerze Fornasetti ze słynnym wizerunkiem Liny Cavalieri, książki i pamiątki rodzinne - antyki, sprowadzone z różnych stron Europy, białą ceramikę oraz ultranowoczesny biały grzejnik. Na ścianie za łóżkiem w sypialni, za na tle tapety w palmy zawisły białe lampki-małpki Seletti. Ten i inne żartobliwe elementy wystroju igrają z konwencją pałacowego stylu, który potraktowany zbyt poważnie może stać się kiczowaty. W tym mieszkaniu, również dzięki „chirurgicznym” cięciom i zestawieniu przepychu z klinicznymi białymi powierzchniami, równowaga zostaje zachowana.

Geometry apartment Blackhaus Karol Ciepliński

Geometry apartment Blackhaus Karol Ciepliński

Wystrój łazienki jest kontynuacją minimalistycznej strefy mieszkania. Znajdziemy w niej te same marmurowe płytki, których użyto w kuchni, zestawione z kaflami o fakturze szarego kamienia korespondującymi z betonową powierzchnią stropu.

Geometry apartment Blackhaus Karol Ciepliński

Geometry apartment Blackhaus Karol Ciepliński

Zdjęcia: Bartłomiej Senkowski, źródło zdjęć: blackhaus.co

Kochasz piękne wnętrza? Poszukujesz pomysłów i inspiracji? Znajdziesz je w naszym wydaniu specjalnym – do pobrania bezpłatnie w formacie PDF:

Pobierz bezpłatnie 150 stron inspiracji: Pobieram Trendbook WNĘTRZA 2021

W Trendbooku znajdziesz: najlepiej urządzone polskie wnętrza, najnowsze trendy, praktyczne tablice inspiracji, wywiady z niezwykłymi osobami... w tym artykule dowiesz się więcej o wydaniu specjalnym MIESZKANIE.PL – Trendbook WNĘTRZA 2021

Advertisement
Advertisement

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

SmartHome oczami dzieci - wymarzony pokój

O jakim pokoju marzą dzieci? Przyjrzymy się bliżej inteligentnemu oświetleniu i sprawdzimy jak dzieci same zmieniają pokój w krainę marzeń. SmartHome w Komputroniku. http://Komputronik-SmartHome

Advertisement