Dom na Mazurach inspirowany kultową Brdą

RE: BRRRDA HOUSE - całoroczny dom nad jeziorem, projektu studia REFORM Architekt

RE-BRRRDA-HOUSE-REFORM-Architekt

Nazwa wszystkich projektów autorstwa Marcina Tomaszewskiego, założyciela i głównego projektanta pracowni REFORM Architekt rozpoczyna się od akronimu: „RE:”, który ma symbolizować fakt, że każdy budynek architekta to odpowiedź na potrzeby klientów. 

W tym przypadku prywatni inwestorzy marzyli o całorocznym i funkcjonalnym domu, który przede wszystkim będzie się kojarzył z odpoczynkiem i wakacjami. Działka leżąca w pięknej okolicy, bezpośrednio nad jeziorem, na terenie Mazur i wizyta na niej w deszczowy letni dzień zainspirowały projektanta do stworzenia współczesnej wersji kultowego domku Brda, znanego wakacyjnego klasyka z czasów PRL-u, który wielu osobom kojarzy się z wypoczynkiem i beztroskimi chwilami młodości czy dzieciństwa. 

Przeczytaj także o innych nowoczesnych projektach domów typu A-Frame: Brda powraca. Kultowy domek z czasów PRL-u wciąż inspiruje>>

RE-BRRRDA-HOUSE-REFORM-Architekt

Ten jednorodzinny budynek o całkowitej powierzchni około 340 m2 ma formę prostopadłościanu z ułożonymi na nim trzema bryłami o przekroju trójkąta. Dwuspadowe, stromo nachylone, szałasowe dachy przypominają kształtem wspomnianą Brdę, a także przywodzą na myśl tradycyjną okoliczną zabudowę drewnianą. Dzięki takiej formie dom, mimo nowoczesnego charakteru i oryginalnego wyglądu, wpisuje się w malowniczy mazurski krajobraz. 

Podział domu na trzy części o różnej wielkości nie jest przypadkowy. Właścicielom zależało na trzech niezależnych „mieszkaniach” dla siebie, syna oraz dla gości. Wszystkie części, czyli trzy „domki” na górnej kondygnacji zostały połączone łącznikiem pełniącym wewnątrz funkcję korytarza, od zewnątrz pokrytym materiałem przypominającym lustro. Dzięki temu zabiegowi łącznik, w którym odbija się otoczenie „znika” nie burząc układu trzech trójkątnych form.

RE-BRRRDA-HOUSE-REFORM-Architekt

Od strony drogi dom jest bardziej zabudowany, co zapewnia prywatność. Od strony jeziora panoramiczne przeszklenia otwierają wnętrze domu na naturę i wspaniały widok. 

Parter budynku również został funkcjonalnie podzielony na trzy części. W pierwszej znajduje się garaż, w środkowej — przestronna strefa dzienna z kuchnią, w ostatniej — zadaszony taras. Słup w kształcie litery V wspierający górną kondygnację nad tarasem to odwrócone powtórzenie motywu trójkąta.

W domu znajduje się również strefa wellness – sauna oraz pomieszczenie do praktykowania jogi.

Elewację zdobią przypominające deski ceramiczne panele oraz kontrastujące z nimi czarne, połyskujące aluminiowe płyty kompozytowe (allucobond). „Lustrzany” łącznik również pokryty jest tym materiałem, w wykończeniu „natural reflect”. Dach jest konstrukcją drewniano-stalową.

RE-BRRRDA-HOUSE-REFORM-Architekt

RE-BRRRDA-HOUSE-REFORM-Architekt

RE-BRRRDA-HOUSE-REFORM-Architekt

RE-BRRRDA-HOUSE-REFORM-Architekt

RE-BRRRDA-HOUSE-REFORM-Architekt

Wizualizacje: reformarchitekt.pl

Czytaj również: Nowoczesny dom nad jeziorem w Wrmińsko-mazurskim stylu>>

Advertisement
Advertisement

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

SmartHome oczami dzieci - wymarzony pokój

O jakim pokoju marzą dzieci? Przyjrzymy się bliżej inteligentnemu oświetleniu i sprawdzimy jak dzieci same zmieniają pokój w krainę marzeń. SmartHome w Komputroniku. http://Komputronik-SmartHome

Advertisement