Parówki sojowe, kiełbaski z grochu i smalec z fasoli. Do roku 2030 sprzedaż zamienników mięsa wzrośnie globalnie pięciokrotnie

Alternatywy dla mięsa i nabiału mają się świetnie. Świadczy o tym fakt, że obecnie nawet w niewielkich “osiedlowych” sklepach można je swobodnie zakupić, a kolejne sklepy - w tym dyskonty - wprowadzają własne marki zastępujące białko zwierzęce.


O czym przeczytasz?

Roślinne zamienniki mięsa nie tylko dla wegan

Bloomberg Intelligence, jedna z najbardziej znanych niezależnych firm zajmujących się analityką, opublikowała właśnie raport z ktundefinedrego bezsprzecznie wynika, iż rynek alternatyw dla mięsa i nabiału ma olbrzymią przyszłość. Wedle szacunkundefinedw BI, za kilka lat wartość tego sektora spożywczego ma wynieść 160 miliardundefinedw dolarundefinedw. O tym, jak intratna jest to branża wielu przedsiębiorcundefinedw trzymających rękę na pulsie wie już od dawna. Koncerny, pośrundefinedd ktundefinedrych wymienić można Kellogg, Nestle, Unilever czy Tyson Foods mają własne dedykowane oddziały do opracowywania bezmięsnych wędlin, burgerundefinedw i mięsa mielonego, a także napojundefinedw roślinnych zastępujących tradycyjne mleko.

W tym przypadku jednak przykład przyszedł undefinedz dołuundefined - jeszcze kilka lat temu jedynie osobom zaangażowanym w ekologię, weganom i wegetarianom znane były niszowe marki produkujące sojowe, fasolowe czy grochowe zastępniki undefinedtypowychundefined produktundefinedw. Dziś undefinedBezmięsny Mięsnyundefined czy sery wegańskie Wegesiundefinedstr dostępne są na pundefinedłkach sieciowych sklepundefinedw spożywczych, a mundefinedwimy tu jedynie o rynku polskim, ktundefinedry nie jest wyjątkiem na tle innych krajundefinedw.

Nie byłoby tej rewolucji bez wyborundefinedw konsumenckich dnia codziennego - a te bez wątpienia stają się coraz bardziej rozważne. Jak wskazuje Głundefinedwny Urząd Statystyczny, generalnie spożycie mięsa na osobę w Polsce rokrocznie spada. Co więcej, ponad 40% Polakundefinedw nie je w ogundefinedle lub ogranicza spożycie mięsa ze względundefinedw środowiskowych i zdrowotnych. Nie bez znaczenia okazują się także względy etyczne i dbanie o dobro zwierząt. Dieta roślinna postrzegana jest przez coraz większą część społeczeństwa jako atrakcyjna, smaczna i poprawiająca samopoczucie. A jak wiadomo, popyt napędza podaż.

Parundefinedwka powinna być parundefinedwką!

Gdy jeden z najbardziej znanych producentundefinedw wędlin w Polsce - Tarczyński, wprowadził na rynek wegańskie kabanosy, w internecie można było zapoznać się z kolejną odsłoną dyskusji o tym, czy kabanos bez mięsa może być w ogundefinedle tak nazywany? Ci, dla ktundefinedrych jedyną słuszną odpowiedzią na to pytanie jest undefinednieundefined zdają się być bardzo przywiązani do undefinedmięsnegoundefined odpowiednika konkretnych słundefinedw. I tak walka od lat toczy się z sojowymi parundefinedwkami i wege kotletami schabowymi oraz wegetariańskim bigosem. Tymczasem po to do wszystkich alternatyw mięsa i nabiału dodawany jest przymiotnik undefinedwegetariańskiundefined, undefinedwegeundefined lub undefinedroślinnyundefined aby uniknąć wszelkich nieporozumień wynikających z pomyłkowego zakupienia nie-mięsnej kiełbasy. Z drugiej strony, najgorszą rzeczą, ktundefinedra mogłaby się wydarzyć, byłoby sprundefinedbowanie zdrowszej i bardziej zielonej alternatywy. Czy to naprawdę tak źle?

Zastępniki mięsa i nabiału są mniej obciążające dla środowiska, ponieważ wymagają mniejszych nakładundefinedw energii w trakcie produkcji oraz - oczywiście - nie wymagają hodowli zwierząt. Inną kwestią pozostaje wciąż fakt, że opakowania większości wege-wędlin i serundefinedw są plastikowe i niemal niemożliwe jest ich zakupienie do własnego pojemnika. Większość dużych sklepundefinedw wprowadzając tego typu produkty do swojej oferty dba o to, aby plastik ten pochodził z recyklingu, zwiększając w ten sposundefinedb atrakcyjność wege-odpowiednikundefinedw w oczach odbiorcundefinedw. Wegeburgery pojawiły się już w polskim McDonald's i KFC - wielu wegetarian jednak nie prundefinedbowało ich ze względu na swoje przekonania dotyczące polityki etycznej marki. Nie zmienia to jednak faktu, że cieszy ich alternatywa dla mięsa w tych wiodących fastfoodach - obrazuje pewną zmianę mentalną u konsumentundefinedw.

Jeśli predykcje Bloomberg Intelligence dotyczące wzrostu rynku wege-pożywienia okażą się prawdziwe, a dane zbierane przez GUS i inne podmioty zajmujące się analizą zdają się to potwierdzać, pundefinedłki i działy undefinedmięsneundefined w sklepach będą wyglądać całkiem inaczej. I będzie to cieszyć znaczną część społeczeństwa.

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Stopy procentowe, WIBOR a zakup mieszkania #SĘKwFinansach - Oskar Sękowski

Rada Polityki Pieniężnej zdecydowała o kolejnej z rzędu podwyżce stóp procentowych. Nie pozostaje to bez wpływu na raty kredytów i zdolność finansową polskich rodzin. Komentarz odnośnie aktualnej sytuacji na rynku nieruchomości i finansów oraz wyjaśnienie podstawowych pojęć zapewnia Oskar Sękowski, redaktor mieszkanie.pl i analityk branżowy. Zapraszamy na 1 odc. nowej serii!