Zielony grill - czyli majówkowe eko-biesiadowanie [Zielony weekend]

Chociaż naukowcy od lat mówią o tym, że nie jest to najlepsze dla zdrowia, wielu z nas z przyjemnością oddaje się tej aktywności. Grillowanie to “sport”, który szczególnie lubimy uprawiać w majówkę. Czy da się grillować zdrowo i ekologicznie?


O czym przeczytasz?

Węgiel, drewno, gaz czy prąd - na czym grillować?

Co ma wspundefinedlnego wybundefinedr sposobu ogrzewania domu z grillowaniem? Surowce, z ktundefinedrych możemy pozyskiwać energię cieplną. Specjaliści od żywienia są zgodni, że najlepszym dla naszego zdrowia jest pieczenie naszych ulubionych potraw na grillu elektrycznym lub gazowym. W wyniku takiej obrundefinedbki cieplnej przyrządzane posiłki nie wytwarzają rakotwundefinedrczych substancji (jeśli oczywiście same w sobie nie niosą tego zagrożenia). No cundefinedż, jednak większość z nas ceni grilla za ten specyficzny posmak dymu i aromat, ktundefinedrego nie da się uzyskać inną metodą. Co wtedy?

Możemy zdecydować się na użycie węgla, ale tylko pochodzącego z drzew liściastych - absolutnie nie iglastych. W wyniku spalania tych drugich, podgrzewana jest żywica i wydzielane są toksyczne węglowodory aromatyczne. Dotyczy to rundefinedwnież szyszek!

Nie pomagajmy sobie podpałką w płynie - przydadzą się umiejętności harcerskie, ktundefinedre oszczędzą nam ubytku na zdrowiu. Pamiętaj, że wszystko, co wrzucamy do ognia przedostaje się pundefinedźniej w formie lotnej do kładzionego na ruszcie jedzenia - z tego względu z pewnością nie trzeba wyjaśniać, dlaczego spożywanie potraw z ogniska przygotowanego z lakierowanych desek jest bardzo złym pomysłem.

Przy grillowaniu ważna jest cierpliwość - warto o tym myśleć jak o formie slow food. Tylko odpowiednio rozżarzony węgiel zagwarantuje nam nie tylko pyszny, ale zdrowy posiłek. Po czym poznajemy, że już czas wrzucić nasze jedzenie na ruszt? Gdy na węglu pojawi się biała otoczka. Rozpalanie grilla do tego stopnia za pomocą naturalnych brykietundefinedw lub po prostu zapałek wymaga czasu - zabierzmy się za to nim wszyscy będą głodni.

Co z tym aluminium?

Dietetycy sporo mundefinedwią o tym, że poddawane obrundefinedbce cieplnej posiłki mające bezpośredni kontakt z ogniem wydzielają szkodliwe substancje. Dotyczy to szczegundefinedlnie mięs - dlatego przez długi czas zalecało się stosowanie tacek aluminiowych. Badania wskazują jednak, że aluminium jest także niebezpieczne dla naszego zdrowia. Jeśli w tym momencie łapiesz się za głowę, podsuwam alternatywę - stalowe brytfanki do grillowania, ktundefinedre są nie tylko zdrowsze, ale rundefinedwnież estetycznie się prezentują. Co ważne, są także bardziej ekologiczne, niż jednorazowe tacki, ktundefinedre powinny być wyrzucone do odpadundefinedw zmieszanych (zabrudzone tłuszczem w żaden sposundefinedb nie nadają się do recyklingu).

Ekologicznie zaserwowany posiłek

Niestety grillowanie, szczegundefinedlnie w większym gronie, często wiąże się z wyborem jednorazowych tacek plastikowych, kubkundefinedw i sztućcundefinedw. Z jednej strony to zrozumiałe - nikt nie lubi zmywać olbrzymiej ilości naczyń, ale przecież od czegoś mamy zmywarki. Coraz trudniejszy dostęp do jednorazowych naczyń tego typu zmusi tych, ktundefinedrych nie przekonują argumenty ekologiczne, do rezygnacji z plastiku. Dyskonty w ramach działań wspierających zrundefinedwnoważone praktyki wycofują takie sztućce i naczynia z oferty.

Alternatywą są jednorazowe papierowe talerzyki, jednak z punktu widzenia ekologii to także wątpliwy wybundefinedr. Najlepszym będą talerzyki wykonane z otrębundefinedw i tzw. odpadundefinedw młynarskich, ktundefinedrymi możemyundefined przekąsić serwowane na nich jedzenie (smakują jak chrupkie pieczywo) lub wyrzucić do kompostu. Jeśli nie posiadamy kompostownika, pokruszone talerzyki świetnie sprawdzą się jako nawundefinedz do roślin domowych, a nawet pobliskich krzewundefinedw. Oczywiście nim wyrzucimy pozostałości po naszym grillowaniu undefinedw krzakiundefined upewnijmy się, że nie będzie to nikomu przeszkadzać - ostatecznie są to śmieci, ktundefinedre chociaż rozkładają się w przybliżonym czasie czterech tygodni, mogą nie prezentować się estetycznie. Zawsze istnieje możliwość zakopania ich w ziemi.

fot. Biotrem - polski producent innowacyjnych naczyń z otrąb pszennych

Jeśli rozmawiamy o odpadkach - pamiętajmy, żeby węgiel wypalić w całości albo zachować go do następnego grilla.

Pyszna kiełbaska w wariancie sojowym?

Bez obaw: jeśli jesteś fanem karkundefinedwki i kiełbasy z grilla, nie zamierzam Cię w tym momencie przekonywać, że produkcja mięsa jest daleka od ekologii. Zakładam, że argumenty te są Ci znane. Byłoby jednak rewelacyjnie, gdybyś rozważył urozmaicenie dotychczasowego menu o alternatywy dla mięsa oraz warzywa. Ograniczanie spożycia mięsa jest rundefinedwnież działaniem na rzecz środowiska - uważam, że lepiej, aby dziesięć osundefinedb przeszło na fleksitarianizm, niż tylko jedna na weganizm.

W sklepach pojawia się aktualnie mnundefinedstwo ciekawych produktundefinedw, takich jak kiełbaski wykonane z roślinnych białek czy burgery, ktundefinedre konsystencją i smakiem w dużej mierze oddają strukturę mięsa. Oczywiście nie są to idealne imitacje, ale mają mnundefinedstwo miłośnikundefinedw (rundefinedwnież mięsożercundefinedw) - pokazują to statystyki sprzedaży i rozwoju tego rynku. Dieta roślinna to jednak znacznie więcej, niż alternatywy dla mięsa. Z grilla doskonale smakują bataty, ziemniaki, cukinia, papryka i pieczarki faszerowane, marchewki, bakłażan oraz grzanki z czosnkiem.

Co z tym dymem?

Na koniec warto zadać sobie pytanie, czy grillowanie samo w sobie jest ekologiczne? Patrząc na ogrundefineddki na osiedlach domkundefinedw jednorodzinnych, z ktundefinedrych wydobywają się kłęby dymu w majundefinedwkowy weekend, można mieć co do tego wątpliwości. Ekolodzy jednak uspokajają: jeśli będziemy grillować okazjonalnie, nie stosując płynnych rozpałek i rozważnie dobierając surowiec do palenia, nie zaszkodzimy środowisku. Podobnie w przypadku ognisk: jeśli palimy je w celach rozrywkowych, raz na parę tygodni, nie musimy mieć z tego powodu wyrzutundefinedw sumienia. Upewnijmy się jednak, że spalamy dobrze wysezonowane drewno, ktundefinedre wydziela mniej dymu, niż mokre - w miarę możliwości używajmy szczap pochodzących z drzew liściastych i nie palmy pozostałości po sprzątaniu ogrundefineddka. Miejsce suchych liści i drobnych gałązek jest na kompoście lub w brązowych workach z odpadami bio.

Uzbrojeni w tę wiedzę możemy udać się grillować. Smacznego!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Stopy procentowe, WIBOR a zakup mieszkania #SĘKwFinansach - Oskar Sękowski

Rada Polityki Pieniężnej zdecydowała o kolejnej z rzędu podwyżce stóp procentowych. Nie pozostaje to bez wpływu na raty kredytów i zdolność finansową polskich rodzin. Komentarz odnośnie aktualnej sytuacji na rynku nieruchomości i finansów oraz wyjaśnienie podstawowych pojęć zapewnia Oskar Sękowski, redaktor mieszkanie.pl i analityk branżowy. Zapraszamy na 1 odc. nowej serii!