Co to są kiełki?
Kiełki to rośliny w początkowej fazie wzrostu. Powstają bezpośrednio z nasionek, ktundefinedre są undefinednośnikamiundefined składnikundefinedw odżywczych - to one mają zapewnić młodej roślinie szybki i zdrowy start. W przeciwieństwie do samych nasion, kiełki są świetnie przyswajalne przez ludzki organizm. Zawierają mnundefinedstwo witamin i minerałundefinedw, a codzienne spożywanie garści kiełkundefinedw spokojnie może zastępować jedną porcję warzyw.
W kiełkach znajdziesz witaminy z grupy B, jak rundefinedwnież A, C, D, E, K. Ponadto żelazo, wapń, magnez, cynk, miedź, potas czy selen. Kiełki są źrundefineddłem białka, błonnika i nienasyconych kwasundefinedw tłuszczowych oraz antyoksydantundefinedw, nazywanych związkami młodości.
Kiełki są powszechnie hodowane i spożywane w Azji - nie tylko na surowo, ale także jako dodatek do potraw stir fry.
Nie lubisz kiełkundefinedw? A prundefinedbowałeś wszystkich?
Jeżeli do tej pory nie przekonałeś się do jedzenia kiełkundefinedw gorąco zachęcam do sprundefinedbowania rundefinedżnych rodzajundefinedw. Kiełki występują w bardzo szerokiej palecie smakundefinedw: potrafią być bardzo wyraziste (jak np. kiełki rzodkiewki) i delikatne (jak kiełki brokuła). Dla miłośnikundefinedw bardziej undefinedkonkretnychundefined faktur, polecam kiełki fasoli mung lub słonecznika - po pierwsze, smakują jak kwintesencja tych roślin, a po drugie, w przyjemny sposundefinedb chrupią.
Kiełki - sklepowe czy domowe?
W sklepach dostępne są rundefinedżnorodne mieszanki już wyhodowanych kiełkundefinedw, ale to rozwiązanie ma kilka wad. Po pierwsze, roślinki te sprzedawane są w plastikowych opakowaniach i bardzo trudno znaleźć je w innej formie. Po drugie, może zdarzyć się, że kupujemy kiełki nie pierwszej świeżości. Po trzecie - zdaniem niektundefinedrych, rośliny właśnie w fazie kiełkowania najintensywniej absorbują składniki odżywcze z otoczenia. Jeśli kupujemy undefinedgotoweundefined kiełki, nie mamy pewności, w jakich warunkach były hodowane.
Tymczasem domowe kiełki mają same zalety. Są wyjątkowo proste do wyhodowania, smakują rewelacyjnie i pięknie się prezentują - z powodzeniem stanowią ozdobę każdej kuchni.
Jak wyhodować kiełki w domu?
Sposobundefinedw na wyhodowanie kiełkundefinedw jest kilka. Z mojego doświadczenia wynika, że łatwiej je przygotować - szczegundefinedlnie osobom początkującym - z pomocą profesjonalnej kiełkownicy. W sklepach z ekologiczną żywnością i dużych spożywczych znajdziesz niedrogie kiełkownice wykonane z plastiku. Są praktyczne i spełniają swoją funkcję, ale jeśli zależy Ci na designie, zachęcam do zapoznania się z kiełkownicami glinianymi i szklanymi. Wyjątkowym pomysłem jest kiełkownica Yanko Design, ktundefinedra łączy w sobie hodowlę kiełkundefinedw iundefined lampę. W dolnej jej części można hodować ulubione roślinki, a w gundefinedrnej zamontowana jest żarundefinedwka. Najciekawszy efekt undefinedrajskiego ogroduundefined uzyskuje się przy powieszeniu kilku takich lamp w kuchni.
Yanko Design - lampa z kiełkownicą
Metodą nie wymagającą zakupundefinedw jest tzw. słoikowa. Do wyhodowania kiełkundefinedw w ten sposundefinedb potrzebujesz:
- nasion na kiełki undefined kupuj wyłącznie te przeznaczone do kiełkowania ewentualnie zwykłe ziarna strączkundefinedw do gotowania. Ziarna do sadzenia pokryte są często substancjami przeciwko szkodnikom i nie nadają się do bezpośredniego spożycia! Na początek polecam fasolę mung, rzodkiewkę albo lucernę - te kiełki są stosunkowo proste do wyhodowania.
- 2 słoiki undefined dowolnej wielkości (im mniejszy słoik, tym mniej nasion możesz wsypać)
- gaza oraz gumka recepturka.
- Suche nasiona wsyp do słoika undefined ok. 2 płaskich łyżeczek na słoik o pojemności 500ml i zalej je wodą tak, aby były dokładnie przykryte. Pozostaw do namoczenia na 12 godzin.
- Załundefinedż na wierzch słoika gazę i uchwyć ją gumką. Po upływie 12 godzin, wylej odstaną wodę (nasionka zatrzymają się na gazie). Wlej świeżej wody, przepłukaj ziarna i ponownie wylej wodę.
- Słoiki ustaw na blacie kuchennym czy pundefinedłce tak, aby były przechylone - dzięki temu woda będzie spływać i nie pojawi się pleśń.
- Płukanie powtarzaj 2 razy dziennie.
- Pierwsze uprawy nadają się do spożycia już po 3-5 dniach (zależy od rodzaju kiełkundefinedw). Jeśli w poniedziałek po pracy posadzisz swoje pierwsze kiełki, do następnego Zielonego weekendu będziesz już mieć swoje własne.