Domowa uprawa kiełków - pyszna, zdrowa i ozdobna [Zielony weekend]

Kiełków nie trzeba nikomu przedstawiać - są dostępne niemal wszędzie. To wspaniały dodatek do kanapek i sałatek, idealny do kuchni azjatyckiej. Z powodzeniem możesz je samodzielnie wyhodować we własnej kuchni. Sprawdź, jakie to proste!


O czym przeczytasz?

Kiełki lucerny

Co to są kiełki?

Kiełki to rośliny w początkowej fazie wzrostu. Powstają bezpośrednio z nasionek, które są “nośnikami” składników odżywczych - to one mają zapewnić młodej roślinie szybki i zdrowy start. W przeciwieństwie do samych nasion, kiełki są świetnie przyswajalne przez ludzki organizm. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, a codzienne spożywanie garści kiełków spokojnie może zastępować jedną porcję warzyw. 

W kiełkach znajdziesz witaminy z grupy B, jak również A, C, D, E, K. Ponadto żelazo, wapń, magnez, cynk, miedź, potas czy selen. Kiełki są źródłem białka, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydantów, nazywanych związkami młodości.

Kiełki są powszechnie hodowane i spożywane w Azji - nie tylko na surowo, ale także jako dodatek do potraw stir fry

Nie lubisz kiełków? A próbowałeś wszystkich?

Jeżeli do tej pory nie przekonałeś się do jedzenia kiełków gorąco zachęcam do spróbowania różnych rodzajów. Kiełki występują w bardzo szerokiej palecie smaków: potrafią być bardzo wyraziste (jak np. kiełki rzodkiewki) i delikatne (jak kiełki brokuła). Dla miłośników bardziej “konkretnych” faktur, polecam kiełki fasoli mung lub słonecznika - po pierwsze, smakują jak kwintesencja tych roślin, a po drugie, w przyjemny sposób chrupią.

Kiełki - sklepowe czy domowe?

W sklepach dostępne są różnorodne mieszanki już wyhodowanych kiełków, ale to rozwiązanie ma kilka wad. Po pierwsze, roślinki te sprzedawane są w plastikowych opakowaniach i bardzo trudno znaleźć je w innej formie. Po drugie, może zdarzyć się, że kupujemy kiełki nie pierwszej świeżości. Po trzecie - zdaniem niektórych, rośliny właśnie w fazie kiełkowania najintensywniej absorbują składniki odżywcze z otoczenia. Jeśli kupujemy “gotowe” kiełki, nie mamy pewności, w jakich warunkach były hodowane. 

Tymczasem domowe kiełki mają same zalety. Są wyjątkowo proste do wyhodowania, smakują rewelacyjnie i pięknie się prezentują - z powodzeniem stanowią ozdobę każdej kuchni. 

Kiełki z kiełkownicy

Jak wyhodować kiełki w domu?

Sposobów na wyhodowanie kiełków jest kilka. Z mojego doświadczenia wynika, że łatwiej je przygotować - szczególnie osobom początkującym - z pomocą profesjonalnej kiełkownicy. W sklepach z ekologiczną żywnością i dużych spożywczych znajdziesz niedrogie kiełkownice wykonane z plastiku. Są praktyczne i spełniają swoją funkcję, ale jeśli zależy Ci na designie, zachęcam do zapoznania się z kiełkownicami glinianymi i szklanymi. Wyjątkowym pomysłem jest kiełkownica Yanko Design, która łączy w sobie hodowlę kiełków i… lampę. W dolnej jej części można hodować ulubione roślinki, a w górnej zamontowana jest żarówka. Najciekawszy efekt “rajskiego ogrodu” uzyskuje się przy powieszeniu kilku takich lamp w kuchni. 

Lampa i kiełki

Yanko Design - lampa z kiełkownicą

Metodą nie wymagającą zakupów jest tzw. słoikowa. Do wyhodowania kiełków w ten sposób potrzebujesz:

    • nasion na kiełki – kupuj wyłącznie te przeznaczone do kiełkowania ewentualnie zwykłe ziarna strączków do gotowania. Ziarna do sadzenia pokryte są często substancjami przeciwko szkodnikom i nie nadają się do bezpośredniego spożycia! Na początek polecam fasolę mung, rzodkiewkę albo lucernę - te kiełki są stosunkowo proste do wyhodowania.
    • 2 słoiki – dowolnej wielkości (im mniejszy słoik, tym mniej nasion możesz wsypać)
    • gaza oraz gumka recepturka.

kiełki rzodkiewki

  1. Suche nasiona wsyp do słoika – ok. 2 płaskich łyżeczek na słoik o pojemności 500ml i zalej je wodą tak, aby były dokładnie przykryte. Pozostaw do namoczenia na 12 godzin.
  2. Załóż na wierzch słoika gazę i uchwyć ją gumką. Po upływie 12 godzin, wylej odstaną wodę (nasionka zatrzymają się na gazie). Wlej świeżej wody, przepłukaj ziarna i ponownie wylej wodę.
  3. Słoiki ustaw na blacie kuchennym czy półce tak, aby były przechylone - dzięki temu woda będzie spływać i nie pojawi się pleśń. 
  4. Płukanie powtarzaj 2 razy dziennie.
  5. Pierwsze uprawy nadają się do spożycia już po 3-5 dniach (zależy od rodzaju kiełków). Jeśli w poniedziałek po pracy posadzisz swoje pierwsze kiełki, do następnego Zielonego weekendu będziesz już mieć swoje własne.

Artykuły, które mogą Cię zainteresować